T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / YILDIRIM - Yıldırım Anaokulu

Psikolojik Sağlamlığı Arttırmak İçin Ebeveynler Neler Yapabilir?

Çocuğun Psikolojik Sağlamlığını Güçlendirmek İçin Ebeveynler Neler Yapabilir?

Yakın ve Sevgi Dolu İlişkiler Kurmak

·        Çocuklarınızla yakın, sevgi dolu bir ilişki kurmak, onların psikolojik sağlamlıklarını artırmak için yapabileceğiniz en önemli şeydir çünkü çocuklar, sevildiklerini, anlaşıldıklarını ve kabul edildiklerini hissettiklerinde karşılaştıkları zorlu yaşam olayların etkileriyle daha kolay baş edebilirler.

·        Çocuğunuzla göz teması kurun, göz teması duygu aktarımı için oldukça önem taşımaktadır.

·        Dikkatinizi verin. Dikkatinizin çocuğunuzda olduğunu gösterin. Çoğu zaman kendimiz de bir işle meşgul olduğumuzdan çocuğumuz duygu ve düşüncelerini anlatırken ona odaklanmıyor, yaptığımız işi yapmaya devam ediyor, anlat sen dinliyorum diyerek göz teması dahi kurmadan ona tepki vermeye çalışıyoruz. Bu noktada dikkati çocuğa vermek, göz teması kurarak dinlemek, duygu ve düşüncelerini anlatmasına olanak sağlamak önemlidir.

·        Çocuğunuz incindiğinde, üzüldüğünde veya kızdığında çocuğunuzu dinleyin; bu duyguyu anlamak için orada olduğunuzu söyleyin.

 

·        Çocuğunuzla birlikte oyunlar oynayın. Çocuklarla bağlantı kurmanın bir yolu da oyun oynamaktır. Çocuğunuzun oyun aracılığıyla kendisini tanımasına ve eğlenmesine olanak sunun.

Yeni Beceriler Kazandırmak

·        Çocuğunuza zorluklarla karşılaşan bireylerin yaşamını konu alan öyküleri okuyarak öykü üzerine konuşun. Öyküdeki kahramanın bu güçlüklerle nasıl başa çıktığı üzerine tartışmalar yürütün.  Bunu yapmak zorlu olayla karşılaşmadan önce hazırlıklı olmaya yardımcı olur.

·        Çocuklarınızın problem çözme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olun. Farklı oyunlar oynayarak alternatif çözüm yolları geliştirmesini sağlayın. Oyunlar esnasında problem durumlar oluşturun ve onun çözmesine rehberlik edin.

·        Çocuğunuz sizden yardım istediğinde bunu takdir edin. Çocuğunuzun size yardım etmesi için fırsatlar oluşturun. Sürekli yardım isteyen ya da sürekli yardım eden taraf olmasın, bazen siz ondan yardım isteyin örneğin ev işleri yaparken ya da market alışverişi yaparken ve ona yardımı için teşekkür edin, yardım etmesiyle ilgili duygularınızı ve düşüncelerinizi dile getirin. Aynı şekilde sizden yardım istemesi konusunda cesaretlendirin.

·        Çocuklarınızın yaratıcı ve esnek düşünmelerine destek olun. Bir problemin birden fazla çözümü olabileceğini hatırlatın.

·        Çocuğunuza üstesinden gelebileceği sorumluluklar verin. Sorumluluk vermek için oyunları kullanın.

·        Herhangi bir olay üzerinde konuşurken bu olay içinde hissedilen duyguları çocuğunuzla tartışın. Çocukların duyguları tanıması ve birbirinden ayırt etmesi en önemlisi geçici olduğunu öğrenmesi, zorlu duygularla başa çıkmasını kolaylaştırır.

·        Kısa süreli de olsa çocuğunuzun kendisi için amaç belirlemesine yardım edin. Günlük amaçlar ile başlayabilirsiniz.

·        Sınırları ve kuralları birlikte oluşturun. Kuralları oluştururken çocuğunuzu bu sürece dahil edin. Sınırların bilinmesi çocukların özdüzenleme yapabilmesini sağlar.

·        Çocuğunuzun yeterli uyku alabilmesi ve dengeli beslenebilmesi için ev içi kurallara ve rutine özen gösterin.

·        Çocuğunuz yeni bir davranış sergilerken bu davranış sonrasında neler olabileceğini birlikte konuşun. Çocuğunuzun düşünceleri ve duygularını sorun. Bazı duyguların ve düşüncelerin onu rahatsız edebileceğini hatırlatın. Rahatsız edici duygu ve düşüncelerle nasıl başa çıkabileceğini konuşun.

 

 

Birlikte Vakit Geçirin, Güçlendirin

Ev içinde rutinler oluşturarak çocuğunuzun bu rutinleri takip edip etmediğini kontrol edin. Çocuğunuzun yapmak istediklerini (tehlikeli ya da zararlı değilse) yapması için fırsatlar sunun.

Mizahın gücünü hatırlayın. Ev içerisinde gülebileceğiniz ortamlar oluşturun. Çocuğunuzla vakit geçirirken onun duygularıyla ilgilenen, ona destek olabilecek veya yardım edebilecek aile üyelerinin olduğunu söyleyin

Kurallarını çocuğunuzla beraber belirlediğiniz bir «aile oyunu» geliştirin. Tüm aile üyelerini bu oyuna katılması için teşvik edin. Bu oyun saatini aile içi rutine dönüştürün. Çocuğunuzla birlikte «okuma saati» belirleyin. Çocuğunuza hangi kitabı okuyacağınıza çocuğunuzla birlikte karar verin. Belirlediğiniz saatte çocuğunuzun yanında olun ve hikâyeyi okurken çocuğunuzun düşünceleri dinleyin.

Evde bulunan eşyaları kullanarak bir ürün ortaya çıkarın. Bu ürüne bir isim verin. Çocuğunuzun en sevdiği yemeği birlikte yapın. Çocuğunuzla bir şarkı yazın ve bu şarkıyı mutlu hissettiğinizde birlikte söyleyin.

Destekleyin, Cesaretlendirin, Güçlendirin

·        Çocuğunuz çözüme yönelik bir adım attığında başarısız olursa farklı bir çözüm yolu denemesi için onu cesaretlendirin. Çocuğunuz bir sorunu çözemediğinde neler yapılabileceği yönünde tartışmalar yürütün. Olası çözüm yollarını bulmasını teşvik edin. Eğer çocuğunuz çözüm yolu bulamazsa benzer durumlara dair örnekler verin

·        Çocuğunuz herhangi bir konu üzerinde ısrarcı olursa sabırlı olun. Israr ettiği konunun sonuçlarını birlikte tartışın

·        Çocuğunuzun başarılarını övün

·        Çocuğunuzun yardım alabileceği kaynakları çocuğunuza anlatın. Çocuğun çevresinde yer alan onu güçlendirebilecek kaynaklar hakkında bilgi verin. Örnek olaylar üzerinden kimden nasıl yardım alabileceğini konuşun.

Kendinizi Güçlendirin, Rol Model Olun, Güçlendirin

Çocuklarla her şeyi konuşabilir anlatabiliriz ancak istediğimiz sonucu alamayabiliriz çünkü en önemli nokta anlattıklarımızı davranışlarımızla desteklemektir. Bu durumda çocuğa rol model olmak gerekmektedir.

·        Zorlu olaylara ya da problem durumlara nasıl tepki verdiğinizi gözden geçirin ve kendinizi düzenleyin.

·        Zamanınızı planlayın.

 

·        Sağlıklı beslenmeye ve hareket etmeye çalışın.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.03.2024 - Güncelleme: 25.03.2024 10:38 - Görüntülenme: 36
  Beğen | 0  kişi beğendi